top of page

הגיע הזמן לנפץ מיתוסים על תוכניות המדען הראשי

במהלך השנים התבססו דעות והנחות יסוד הנוגעות לאופן פעולתו של המדען הראשי, אטרקטיביות הכסף ומידת הזכאות לקבלת מענק, המייצרות בקרב היזמים והחברות אי ודאות. הנה הזדמנות לעשות מעט סדר בדברים.


המדען הראשי מכיר בחשיבות המו”פ הישראלי כאמצעי להשגת צמיחה ויתרון בר קיימא עבור התעשייה המקומית. כפועל יוצא מדובר גם בגוף המרכזי העוסק בתמיכה במו”פ הישראלי, ומטרתו לעודד יזמות טכנולוגית, לחזק שיתופי פעולה מול מוסדות אקדמיה ולייצר שיתופי פעולה בין – לאומיים. הוא עושה זאת ע”י מתן היצע רחב של תוכניות מימון, בהן הוא לוקח חלק מהסיכון שכרוך בתהליך מו”פ, תחת תנאי מימון אטרקטיביים ביותר וללא דילול ברמת ה-equity של החברה.

הגיעה העת לנפץ כמה מיתוסים

כיום, כאשר הקושי לגייס הון מקרנות הון סיכון וממשקיעים פרטיים הולך וגדל, פניה למקורות המימון הממשלתיים הינה אטרקטיבית עבור מגוון רחב של מיזמים וחברות, המבקשים לפתח ולהעצים את פעילותם. עם זאת, במהלך השנים, התבססו דעות והנחות יסוד הנוגעות לאופן פעולתו של המדען הראשי, אטרקטיביות הכסף ומידת הזכאות לקבלת מענק, המייצרות בקרב היזמים והחברות אי וודאות ותפיסה מוטעית בדבר אטרקטיביות הסיוע מצד המדען הראשי.

לא אחת מדובר בהנחות מוטעות אשר ניזונות מפרסומים מוטעים בתקשורת, הסתמכות על נתונים לא עדכניים ואף משמועות שאינן מבוססות או אינן מייצגות. על מנת לסייע לקהילת היזמים והחברות שמתלבטות בנושא, החלטנו לעשות קצת סדר בבלגן ולנפץ כמה מיתוסים שכיחים בנושא תכניות המענק:

“תכניות המדען אוסרת עלי לבצע אקזיט”- המדען הראשי מבין כי עבור חלק מהחברות ביצוע אקזיט הינו חלק טבעי והכרחי לצורך מינוף המוצר והחברה. בהתאם לכך, חוק המו”פ מותיר ביצוע אקזיט תחת קנסות מוגדרים, כאשר במאי 2012 הוכנס תיקון נוסף לחוק, המגדיר את גובה תקרת קנסות אלו כתלות בהיקף פעילות המו”פ שנותרת בארץ. התיקון המדובר הביא להורדת חסם שהיה קיים אצל חברות ומשקיעים רבים והוביל להתעוררות מחודשת בתחום.

“הפרויקט שלי אינו מתאים לקבלת תמיכה מהמדע”ר” – לעיתים רבות נראה כי הפרויקט אינו עומד בדרישות המדע”ר בגלל אופי החברה והפיתוח. בחלק ניכר מהמקרים, בדיקה מעמיקה של הפיתוח ושל חזון החברה, מציפה אלמנטים טכנולוגיים ועסקיים העומדים בדרישות התוכנית. זיהוי נכון של הזדמנויות אלו וביסוסם בצורה חכמה בבקשת המענק, יכולה להביא לאישור הפרויקט באחת מתכניות המדע”ר.

המדע”ר מגביל אותי לייצור בישראל”– בעת ההגשה למדען החברה מצהירה על אחוז הייצור שיעשה בארץ, סטייה בהצהרה זו עלולה להוביל לקנס הבא לידי ביטוי בגובה התמלוגים שיוחזרו. בחינת הנושא מראש, תוך שימת דגש על יכולות הייצור בפועל וקביעת מודל עסקי נכון, תוביל להצהרה אמינה וצמצום הסיכון לחריגה.

“תכניות המו”פ של המדע”ר מחייבות התעסקות בנהלים ובירוקרטיה רבה” – המדע”ר הינו גוף ממשלתי המחייב לעמוד בנהלים מוגדרים מראש כדי לקבל את הכסף. יחד עם זאת, הדרכה נכונה ומקדימה של נהלים אלו, התארגנות מראש ואף שימוש בחברות חיצוניות המספקות שירותים פיננסים לטיפול בתהליכים אלו, יכולה להקל משמעותית על ההתנהלות השוטפת של החברה וכן להבטיח ניצול גבוה יותר של הכסף.

“נדרשים להציג מראש מימון משלים לתכנית”- יכולת החברה להציג מימון משלים לתכנית מהווה תנאי הכרחי למימונה, אך לא תנאי לאישורה. לפיכך, במידה וחברה מתקשה להציג את מלוא המימון מראש, יוצבו בפניה אבני דרך פיננסיות לאורך שנת הפיתוח, בהם תידרש להוכיח כי ביכולתה לתמוך כספית במו”פ. יתרה מכך, בשנה האחרונה פורסמו הקלות נוספות בנושא המימון המשלים עבור חברות מתחילות.

“המדען תומך בעיקר בחברות גדולות ומבוססות”- משנות האלפיים עם צמיחתן של חברות הזנק וכניסתן של החברות הגדולות לתכנית מו”פ ארוך טווח, הצטמצם בהדרגה שיעורן של החברות הגדולות בנתח של תקציב המו”פ הכולל לכדי 17% בלבד, בהשוואה לנתח מענקים כולל של למעלה מ 50%- בשנות התשעים.

“נתמכתי מדע”ר כבר שנתיים ואני לא יכול להמשיך להגיש בקשה למענקים”– המטרה של תכנית התמיכה במו”פ תחרותי, היא להוביל את החברה לשלב בו היא יכולה להתחיל לשווק את המוצר. במידה ונדרש המשך פיתוח, המדען מותיר הארכות תקופה לפרויקט, וזאת בתנאי שהתכנית תכלול פיתוח חדשני. ביסוס והגדרה נכונה של תכנית הפיתוח יכולה להאריך משמעותית את תקופת התמיכה. המגבלה על משך הפרויקט אינה טמונה באלמנט הזמן אם כי בנושא הטכנולוגי.

מענקי המדען הראשי מתאימים רק לתעשיות עתירות ידע“- לשכת המדען הראשי נותנת מענה הן לחיזוק הצמיחה בתעשיות הטכנולוגיות המתקדמות והן לחיזוק המו”פ בתעשיות המסורתיות.  בין שלל תכניותיה של לשכת המדען הראשי נמצאת זה שנים אחדות תכנית לתמיכה בתעשייה המסורתית, שמטרתה לחזק את החדשנות ואת המו”פ בענפי תעשייה אלו. מלבד התכנית לקידום התעשייה המסורתית יש למדען מגוון רחב של מסלולים ייעודיים לקידום סגמנטים נוספים בתעשייה.

“הידע עליו מבוסס הפיתוח חייב להיות ברשות החברה”– הידע המפותח תחת תוכנית התמיכה של המדען הראשי חייב להיות ברשות החברה מתוך מטרה להעשיר את הידע והיתרון התחרותי בשוק המקומי. עם זאת, סייג לסעיף זה נמצא בתיקון לחוק המו”פ שבוצע בשנת 2010, המותיר העברת ידע ברישיון מהאקדמיה לתעשייה לצורך ביצוע פיתוחים עתידיים.


לסיכום

הגשת תוכנית לקבלת מענק הינה אפשרית וכדאית למגוון חברות הפועלות במשק. זיהוי נכון של הזירה בה החברה פועלת, מתן דגש על החזון הטכנולוגי, זיהוי מגבלות ומתן פתרונות מראש, יבטיחו סיכויי הצלחה גבוהים יותר לקבלת מענק מקסימאלי.

המדען הראשי מחזיק בתקציב של מעל למיליארד שקלים מידי שנה, לצורך תמיכה וקידום תעשייה עתירת ידע. הוא עושה וממשיך לעשות זאת בהצלחה רבה, כאשר מאות חברות נהנות מידי שנה מתקציבים של מאות אלפי ואף מיליוני שקלים לצורך קידום פעילות המו”פ שברשותן.

האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי והוא בבחינת מידע כללי בלבד.

Comments


bottom of page